Grafik


Kort historik

Grafik kommer från grekiskan ”grafein” och betyder skriva och syftar på ett avtryck till papper, tyg eller annat material från en infärgad platta. Den grafiska konsten delar historia med boktryckarkonsten och var från början mest svart/vita reproduceringar av kända konstverk.

Grafik är en traditionell konstform som utgör olika former av trycktekniker där man mångfaldigar en bild konstnären själv formgivit.Genom att trycka upp reproduktioner av kända konstverk fick konstverken större geografisk spridning och tillgänglighet för bredare publik och fler köpare.

De mest kända teknikerna är träsnitt, etsning, torrnålsgravyr och litografi som kan tryckas upp stora upplagor samt monotypi som är när man trycker en bild.

Modern samtida grafik är gränsöverskridande med fotografi och olika digitala tekniker som breddar konstformen och nyskapar.

WWWWWWWWWWW

Vår grafikverkstad

Bilderna visar på utrustning som finns, men det finns mycket mer.

WWWWWWWWWWW

Kurs i grafik våren 2023

Sundsvalls kollektivverkstad har grundkurs i grafisk bildframställning och tryckteknik under hösten 2022.

På denna grafikkurs arbetar vi med collografi och monotypi. Båda dessa tekniker genomförs med en kartong som tryckplåt. Grafikens möjligheter är stora och hantverket är speciellt tilltalande för dig som gillar att experimentera med bilder, schabloner och tryck.

Kursen utgår ifrån ledarens erfarenhet och kunskaper. Ledaren går igenom tekniken för collografi, monotypi samt tryckteknik samt stöttar deltagarna i framtagandet av sina grafiktryck. Efter genomgången grundkurs har enskild medlem möjlighet att disponera grafikverkstaden för egen verksamhet.

Start torsdag 2 mars 2023 kl. 18-21 genomgång av material och teknik för collografi och monotypi. Kursdeltagarna påbörjar sina plåtar.

Helg 4-5 mars 2023. Genomgång av infärgning och tryckteknik. Söndag: Fortsatt arbete med plåtar, infärgning och tryck.

Det materiel som ingår i kursen är tryckfärg. Det finns möjlighet att köpa plåtar och papper på plats.

Kursledare: Maria Wedin.
Kostnad: Medlemskap i Sundsvalls kollektivverkstad 500 kr och kursavgift 800 kr.

Anmälan sker till kursledare maria.wedin@hotmail.se , ABF eller www.kurser.se. Mer info om medlemskap finns på sidan Medlemskap