Olja och akvarell


Målarkonsten är en konstform inom bildkonsten där tekniken är målarfärg på material som kan variera. De mest kända teknikerna är oljemålning på duk och akvarellmålning på papper, gouache, pastell, temperamåleri och muralmålning.

Människan har alltid uttryckt sig genom bildframställning och de äldst kända målningarna är den förhistoriska grottkonsten i Frankrike och Spanien och hällbilder som finns väl representerade i Sverige. De beundransvärda egyptiska gravmålningar och grekiskt vasmåleri samt kyrko- och bokmålningar var viktiga förmedlare av tidens tankegods och fortfarande en källa till inspiration.

Det moderna måleriet tog avstamp i 1100-talets konst när konstnären gavs större frihet med nya stilvarianter. Men det var i Italien under 1300-talet som man kan säga att det moderna måleriet föddes när utvecklingen av medium och rumsuppfattning tog fart. Konstnärer i Frankrike, Nederländerna, Spanien och England kom sedan att bidra till att genom färgens verkan uppnå dramatik, känslighet och stämning. Genom att konstnärerna kom att använda sig av ett fritt koloristiskt flöde och penselföring gavs landskapsavbildningar och personskildringar en intensitet och stämning. Samtida konst och måleri, conseptual art är personligt, gränsfritt, övers

Kurser i måleri

Sundsvalls kollektivverkstad ger kurser och handledning i måleri. Kursen är för dig som är nybörjare och vill testa det unika med akvarellmåleri men också för dig som är van akvarellmålare. Handledarna är erfarna konstnärer. Alla våra kurser hittar du här.

Programinformation för kurser våren 2023 kommer i januari på vår hemsida och i ABF kurskatalog samt hemsidan på www.kurser.se.

.